Agility

Agility er en form for hundesport som fokuserer på samarbeid og samspill mellom hund og fører i konkurranser som foregår i en løype med forskjellige hindre hunden skal passere i riktig rekkefølge, med færrest mulig feil, på kortest mulig tid. Føreren bidrar aktivt med styringskommandoer hunden må følge for å lykkes.

Sporten har sin opprinnelse i England , og kom til Norge 1986.

Sporten utøves på en bane der hindrene er satt i system etter bestemte regler. Hindrene består av : Hopphindre – høydehopp, mur, hjul, lengde. Kontakthindre : – vippe, møne, balansebom. Øvrige hindertyper:- pølse, tunnel/rør, slalom, bord.

Utformingen av bane er det dommer som fastsetter i en konkurranse.

Banelengden hunden skal tilbakelegge skal være mellom 100-200m. Ringen man trenger for å bygge banen bør være minst 30-40m.

Det konkurreres i 3 størrelseklasser :

1.     Liten :        mankehøyde 35 cm
  2.     Mellom :   mankehøyde 35-43cm
  3.     mankehøyde fra og med 43cm.

Hunden må være over 18 mndr og være registrert i NKK, Nox eller annet register godkjent av NKK for å kunne delta på offisielle konkurranser.

Hunden kan bare delta i en størrelsesklasse. Målebrev er obligatorisk for alle hunder.

Det er to offisielle konkurranseformer : Agility som inkluderer kontaktfelthindre, og hopp som er uten kontaktfelthindre og bord.

Man kan også stille med lag . Laget er bestående av 3-4 forskjellige hunder med forslkjellige førere. Det er klubben som ev. melder på laget.

Plasseringer/premiering bestemmes ut fra sum feilpoeng. Feil deles inn i tidsfeil og banefeil.

Klasseinndeling :

1: Hunder som ikke tidligere har deltatt i høyere klasse

2: Hunder som 3 ganger har oppnådd 0,00 feilpoeng i klasse 1 kan

kan stille i klasse 2

3: Hunder som 3 ganger har oppnådd 0,00 feilpoeng i klasse 2, og

Samtidig blitt plassert blant de 3 beste i klassen.

Man kan også ta bronsemerke i agility. Merket tildeles de hunder som fullfører banen med max 50 feilpoeng. Banen legges i en naturlig og enkel form. Banen skal bestå av minst 15 hindre der alle standariserte hindre er med. Kun høydehinder skal tas flere ganger.

Formålet med agility er at hundene skal utføre forskjellige hinder, for å fremme hundens intelligens og kroppsbeherskelse.

Dette ble kanskje litt «teknisk» lesning, men jeg kan fortelle dere at hundene synes agility er kjempemoro. De får en enorm mestringsfølelese når de greier de mest utfordrende hindrene for første gang! Etter innlæring i rolig tempo og i kontrollerte former kommer tiden for å sette fart. Det er en lykkelig hund som drar hjem etter en kveld med agilityrening !!

Klubben er så heldig å ha full bane med alle hindertypene, så alle medlemmer er hjertlig velkommen til å prøve. Det anefales at hunden må være over 9 mndr for å trene agility, da pga. belastninger ved spesielt hopphindre.

Agility er en veldig morsom aktivitet for hund og fører. Vi i Fosen Brukshundklubb har agility trening hver onsdag kl. 18.00 på klakken. Møt opp og bli med!